Ποιοι εντάσσονται
Αίτηση υπαγωγής στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφείλω τους μπορούν να υποβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πτωχευτική ικανότητα. Αίτηση υπαγωγής δηλαδή μπορούν να καταθέσουν όχι μόνον επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι.
Οφειλές που εντάσσονται
Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να ρυθμιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνον προς χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Αίτηση υπαγωγής μπορούν να υποβάλλουν τα ως άνω πρόσωπα ακόμη και για ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές, εφόσον προκύπτει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
Προϋπόθεση συμμετοχής αποτελεί η ύπαρξη οφειλών συνολικού ύψους άνω των 10.000€ σε τουλάχιστον 2 πιστωτές ο ένας εκ των οποίων δεν θα πρέπει να συγκεντρώνει οφειλές ποσοστού άνω του 90% επί του συνόλου.
Διαγραφές οφειλών
Το “κούρεμα” προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Επιπλέον, στην περίπτωση των διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις όταν η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, το .κούρεμα. βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 75%. Σημειώνεται ότι διαγραφή βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και ασφαλιστικών εισφορών απαγορεύεται από τον νόμο. Περαιτέρω, στην περίπτωση αυτή το “κούρεμα” προς τους χρηματοδοτικούς φορείς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80% των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων, με εξαίρεση τους τόκους υπερημερίας για τους οποίους δεν υπάρχει όριο.
Ωστόσο δεν μπορεί να διαγραφεί βασική οφειλή από παρακρατούμενους (π.χ. φόρος από μισθωτή εργασία, από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας, από τόκους ή μερίσματα) ή επιρριπτόμενους φόρους (π.χ. ΦΠΑ) ούτε και οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.
Αριθμός δόσεων
Ο μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης είναι 240. Επιπλέον, σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, δηλαδή πέραν της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, προβλέπεται μέγιστο όριο 420 δόσεων για τα εξασφαλισμένα δάνεια φυσικών προσώπων, 240 δόσεων για μη εξασφαλισμένα δάνεια φυσικών προσώπων και εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων και 180 δόσεων για μη εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων. Για οφειλέτες φυσικών προσώπων έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ηλικίας τα 85 έτη, βάσει του οποίου μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, εκτός αν συμβληθεί εγγυητής μικρότερης ηλικίας.
Προστασία οφειλέτη
Η υποβολή από τον οφειλέτη αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού συνεπάγεται αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, καθώς και της δίωξής του για τα αδικήματα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, η εν λόγω αναστολή δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια τυχόν πλειστηριασμού που έχει προγραμματισθεί εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης ή προπαρασκευαστικές ενέργειες του πλειστηριασμού.
Συμφωνία ρύθμισης
Μετά την υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη, οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορούν -χωρίς ωστόσο να έχουν υποχρέωση προς τούτο- να υποβάλουν πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Οι χρηματοδοτικοί φορείς έχουν διακριτική ευχέρεια τόσο ως προς την υποβολή ή μη πρότασης, όσο και ως προς το περιεχόμενο της τυχόν υποβαλλόμενης πρότασης. Εάν η πρόταση συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή 60% του συνόλου των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων στις οποίες περιλαμβάνεται και το 40% των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων που έχουν εμπράγματη ασφάλεια, υπογράφεται σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών.
Αποδοχή Δημοσίου
Το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αποδέχονται τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών υπό τους ακόλουθους όρους:
1) Η σύμβαση έχει εγκριθεί από την απαιτούμενη πλειοψηφία των χρηματοδοτικών φορέων.
2) Οι απαιτήσεις του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν υπερβαίνουν το ποσό του 1.500.000€
3) Το σύνολο των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων κατά του οφειλέτη υπερβαίνει σε αξία το σύνολο των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
4) Το Δημόσιο ή οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρέπει να λάβουν με τη σύμβαση ποσά μικρότερα από εκείνα που θα λάμβαναν σε περίπτωση που κινούσαν διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.
Υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, το Δημόσιο ή οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να προβούν σε διμερή ρύθμιση με τον οφειλέτη, ακόμη και αν δεν συναινεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των χρηματοδοτικών φορέων.